Hörneå bys hemsida www.becken.se
Staffan Norstedt och Skeppsholmen
Staffan Norstedt med dottern Gudrun skrev boken om landskapsgränsen mellan Ångermanland och Västerbotten. Boken utkom 2007 (Thalassa förlag Umeå) och är refererad ett flertal gånger i Becken-Webbens artikelserie om hamnar och landhöjning i anslutning till byns marker. Mest gäller detta 1700-talets kustlinje där ön Skeppsholmen dyker upp.
I detta ärende skickade Staffan Norstedt ett mail till Redaktionen 2024-08-01:
Hej Gunnar!
Av en slump hamnade jag på Hörneå-Bäcks hemsida och fann att du fördjupat dig i Skeppsholmen och Vadet. Det är ju mer än 15 år sedan jag och dottern Gudrun intresserade oss för Skeppsholmen och försökte hitta platsen vid Västervadet. Du hade gjort tydliga kartor med fina markeringar! Fick du någon klarhet i varför holmen fått namnet Skeppsholmen?När jag titta på olika meddelanden på hemsidan såg jag att "hedersmannen" Karl Erik Bergström avlidit kort efter sin 100-årsdag. Vi hade god kontakt med Karl-Erik i samband med att vi arbetade med projektet "Landskapsgränsen" där ju Skeppsholmen ingick. Karl-Erik var med oss ner till Västervadet, och han hjälpte också till att röja upp kring gränsstenen längst i söder på Bjennön. Allt började förresten med ett besök vid Ravelkläppsröset!
Alltså - hur fick Skeppsholmen sitt namn?
Hälsningar från Staffan i Järved, men med mina första år från Norrbyskär
Svaret på Staffans fråga berörs i två sentida artikel; om Skeppsholmen, och om en dess möjliga koppling till skeppsbyggnad. Skeppsholmen låg skyddad i Bäcksvadet bakom Bjennön (se bild 1) och rimligen fick platsen sitt namn då man där kunde bygga och underhålla mindre skutor. Sådana varv var vanliga utmed Norrlandskusten. Även Nordmaling hade ett Skeppsholmen vid "Flasören", något som Staffan Norstedts son Jakob Norstedt - kommunikatör i Nordmalings Kommun - tittat närmare på. Kanske återkommer Jakob och Flasören i en senare artikel.
Bild 1. En karta som analyserats med höjddata. Ön till höger är Bjennön (Björnön) och fastlandet åt väster är byn Vadet utmed Riks-13 mellan Hörnefors och Norrbyn. Bilden simulerar havsnivån runt år 1700. Den röda linjen indikerar gränsdragningen mellan Ångermanland och Västerbotten, en linje som utgår från Klocksten (Klovsten, Vitsten) på Bjennöns södra spets. Se stenen i bild 2.
Undertecknad besvarade Staffans mail. Skribentens förslag var att Staffan skriver några rader om deras bok och om Skeppsholmen på Hörneå hemsida. På detta svarade Staffan:
Tack för ditt svar med tankar kring Skeppsholmen vid Bäcksvadet! Nej, vi lämnade detta sedan boken om Landskapsgränsen publicerades kring 2007.
Men det är spännande att läsa om ert/ditt arbete kring Skeppsholmens historia. Gudrun och jag hade faktiskt väldigt svårt att lokalisera själva Skeppsholmen när vi strövade där nere vid Västervadet. Nivåskillnaderna är ju ganska små i terrängen. Därför extra trevligt att se de markeringar du gör i de kartor du publicerat.
Jag skrev förut om vår supporter i Bäcks by - Karl-Erik Bergström. Tyvärr tappade vi kontakten under hans år på slutet. En skojig sak med Karl-Erik var att han berättade att han köpte mina föräldrars sommarhus på Sankt Helena 1945. Stugan drogs sedan över isen från S:t Helena till sin placering på norra delen av Bjennön - om jag minns rätt. Det var ju inte lätt att känna igen vår stuga efter alla ombyggnader/tillbyggnader.
Bild på Karl-Erik vid Ravelkläppsröset bifogas - kring 2004-2005.
Staffan
Bild 2. Staffan Norstedt på toppen av Klockstenen på Bjennön. Bilden återfinns även i boken om landskapsgränsen.
Becken-Webbens artikelserie - där bland annat Skeppsholmen tangeras - initerades av ett intresse för kustlinjens förändring i efterförloppet till den senaste istiden och med fokus på hamnar i närområdet; Bäcksvadet, Hamnskär och Storhamnen. Dessa hamnar är del av vår historia; om kulturliv, krig och industrialisering. Av en händelse råkade landskapsgränsen mellan Ångermanland och Västerbotten gå tvärs genom Bäcksvadet och över Skeppsholmen, vilket kan indikera vikens betydelse. Man kan även tänka sig att Klockstenen i bild 2 blev ett riktmärke där den låg i strandkanten för 300 år sedan.
Gudrun och Staffan Norstedts bok har landskapsgränsen som utgångspunkt, inte hamnar i Hörneå bys område. I detta korsas dock våra intressen.
Bild 3. I mitten ses Gudrun Norstedt. Till höger ses Hörneås egen Karl-Erik Bergström som för något år sedan tyvärr gick bort 100 år gammal. Mannen till vänster är en bybo från Vadet (okänt namn) som kom förbi och undrades varför man trampade runt i skogen och letade efter Skeppsholmen (enligt Staffans mail).
Vi återger några ytterligare delar av den mailväxling som Staffan Norstedt hade med Undertecknad. Staffan skickade fyra bilder som återges i denna artikel och som han ger tillåtelse till att publicera i anslutning till denna artikel. Dottern Gudrun är även tillfrågad (bild 3).
Karl-Erik Bergström som ses i bild 3 och 5 är och var en del av Hörneå bys historia och var alltid positiv till hemsidan. Att ånyo publiceras på hemsidan torde inte vara ett problem även efter hans bortgång, snarare tvärt om.
Hej igen, Gunnar!
Tankar väcktes till liv när det nu gått 20 år sedan jag tillsammans med dottern Gudrun arbetade med "Projekt Landskapsgränsen". Ursprunget till vår forskning var närmast att det fanns så många olika uppfattningar om var gränsen gick mellan Ångermanland och landskapet Västerbotten. Kapitlet om Skeppsholmen funderade jag mycket på och jag var fängslad av just detta med "Holmen som försvann". Därför fick uppgifterna hänga med lite i slutet av boken när den skrevs.
Jo, Karl-Erik var en trogen supporter under arbetet, och vi uppskattade mycket hans hjälp och hans bidrag med historier om "sin by" under arbetets gång.
Du har naturligtvis sett att vi fick Botniabanan att sätta upp skyltar i närheten av Strandgården som visar passagen av landskapsgränsen! Jag försökte också sätta upp en fin skylt upp vid E4, men den plockades bort av myndigheterna, tyvärr. En liknade skylt i närheten av Bjurholm fick däremot stå kvar mer än tio år - men är nu borta. En annan plats jag gärna skulle se markerad i naturen är Stenen längst ner på Bjennön - där landskapsgränsen börjar. Vitsten eller Klovsten - den har flera namn. Nu står den mitt i slyskogen när jag sist var dit. Men den är värd större uppmärksamhet. Ytterligare en plats jag blev fascinerad av är det inhuggna krysset i berghällen uppe vid Solpsjön. Det kommer väl att försvinna in i mossan så småningom.
Staffan Norstedt
Bild 4. Skyltar som Staffan Norstedt satt upp utmed Botniabanan strax söder om Hörnefors station.
Slyskogen på Bjennön som Staffan kommenterar är idag röjd och Klocksten (Vitsten, Klovsten) är åter exponerad för besökare.
Från kusten och Klocksten vid södra spetsen av Bjennön passerar landskapsgränsen i nordvästlig riktning. Gränsen finns markerade i Hörneå skogar, däribland Ravelkläppröset. Gränsen passerar vidare mot Skvalpsjön (dagens Sölpsjö) där den finns inhuggen i stenhäll, såsom Staffan nämner i sitt mail.
Bild 5. Karl-Erik Bergström på toppen av Ravelkläppröset, pekandes ut riktningen i livet.
Undertecknad delar Staffans tankar kring att vårda vår historia, exempelvis en gammal landskapsgräns som förlorat sin praktiska betydelse idag. Skribenten och Hörneå Hemsida (Becken-Webben) kan sägas ha detta som en ambition, att berätta historia och visa gamla bilder som förhoppningsvis lever vidare in i den digitala framtiden. Att en landskapsgräns märks ut i naturen och lever vidare för framtida generationer har samma innebörd.
Becken-Webben tackar Staffan Norstedt för hans bidrag till vår hemsida.
Gunnar Engström, 2024-08-25
P.S
Staffan berättat - att ifall någon önskar ett exemplar av boken "Landskapsgränsen mellan Ångermanland, Västerbotten och Åsele Lappmark" så finns en restupplaga som säljs för 50 kr styck. För detta behöver en kontakt etableras med Staffan - en kontakt som kan förmedlas genom att skicka ett mail till Becken-Webbens Redaktion (förutsatt att det inte blir en storm av förfrågningar).
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se